• info@bko.org.tr
  • 0224 362 44 78

9 Şubat 2012 Tarihli Okul Aile Birliği Yönetmeliği Kiralama usulü ve işlemleri başlıklı 20/1.Maddesi ‘’Birlik; kantin ve benzeri yerleri öncelikle işletmecilere kiralama usulü ile işlettirir veya işletmecinin bulunmadığı durumlarda işletir. Kantin ve benzeri yerlerin kiraya verilmesinde, eğitim ve öğretimin aksatılmaması esastır.’’

İlgili Yönetmelik hükmü doğrultusunda Okul Aile Birlikleri öncelikle İl/İlçe Müdürlüğü kanalı ile kantini mutlaka ihaleye açmalıdır. Okul Aile Birlikleri kantin İl/İlçe Müdürlüğünce  öncelikle ihaleye açılmadan doğrudan işletemez. Ancak kantin ihale açıldığında hiçbir talipli çıkmaması veya ihale katılımcısı bulunmaması halinde okul aile birliği tarafından vergi mükellefiyet kurularak işletebilir. 

Kaynak : M.E.B.-Okul Aile Birliği Yönetmeliği 20/1.Maddes

Odamıza üye olacak kişilerin öncelikle kantin işletmecisi olarak Vergi dairesine kayıtlı olmaları gerekmektedir. 5362 Sayılı kanun gereği Bursa İl Sınırları odamızın yetki alanındadır. 5362 Sayılı kanun gereği Bursa İl Sınırlarında Kantin işletmeciliğine başlayan ve Vergi dairesine kayıt olan kişilerin en geç 1 ay içerisinde Esnaf Sicil Müdürlüğü veya bazı ilçelerde bulunan Esnaf Sicil Büroları aracılığı ile odamıza Kayıt yaptırmaları ve aynı gün aşağıdaki belgelerle odamıza müracaat ederek üye kayıt beyannamesi imzalamaları zorunludur.

Kayıt İçin İstenen Belgeler:

-1 Adet Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

-1 Adet İkametgah Aslı

-1 Adet Kira Sözleşmesi Fotokopisi

-1 Adet Vergi Levhası Fotokopisi

-3 Adet Vesikalık resim

- Esnaf Sicil Tasdiknamesi ( Esnaf Sicil Müdürlüğü’ne kayıt olunca alınır.)

Vergi kaydı olmayan kişiler Odamıza kesinlikle üye olamaz.

Kaynak : 5362 Sayılı yasa ve ilgili mevzuat

KANTİNLERDE HANGİ ÜRÜNLERİN SATIŞI YASAKTIR.

M.E.B.Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 21.07.2011 Tarih ve 2011-41 Sayılı genelgesi ile Kantinlerde Kolalı,gazlı ve aromalı içecekler ile Cipslerin ve patates kızarmasının satışı yasaklanmıştır. Yine M.E.B. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü 10.03.2016 Tarih ve 2852893 Sayılı genelgesi ile Tüm Çikolata ve şekerleme türlerinin satışı yasaklanmıştır.

           Ancak bu ürünlerin okul kantinlerinde satışının yasaklanmasına rağmen okullarımızın etrafını ağ gibi saran Bakkal,Büfe,Fast Food vb. yerlerde satışının serbest olması sebebiyle doğan haksız rekabetten Üyelerimizin mağdur olması ve yaptığımız bütün görüşme ve başvurulara rağmen bu konuda hiçbir önlem alınmaması sebebiyle Genelgenin iptali için Odamız tarafından DANIŞTAY’da dava açılmıştır.

Kaynak : M.E.B.Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı 21.07.2011 Tarih ve 2011-41 Sayılı genelgesi, M.E.B. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü 10.03.2016 Tarih ve 2852893 Sayılı genelgesi

KANTİN İHALELERİNE KİMLER KATILAMAZ?

09.02.2012 Tarihli Okul-Aile Birliği yönetmeliği 20. Maddesi;

(4) Kantin kiralama ihalelerinde katılımcılardan, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hükümlerine göre kantincilik alanında alınmış ustalık belgesi sahibi olma şartı aranır. Ancak, katılımcıların hiçbirisinde ustalık belgesi bulunmaması durumunda işyeri açma belgesi, kalfalık, kurs bitirme belgelerinden en az birine sahip olma şartı aranır.

(5) Kantin kiralama ihalelerine katılacak kişiler; ilgili esnaf odasından adına kayıtlı okul kantin işletmesi olmadığına ve ihalelerden yasaklama kararı bulunmadığına dair aldığı belgeyi ibraz eder.

(8) İhale komisyonu başkanı ve üyeleri ile birliğin yönetim ve denetleme kurulu üyelerinin ikinci dereceye kadar kan ve kayın hısımları ihaleye katılamaz.

(11) 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, millî savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık ve aynı Kanunun Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar başlıklı İkinci Kısmının Altıncı Bölümünde düzenlenen maddelerdeki suçlardan mahkûm olanlar ihalelere katılamazlar ve okul-aile birliklerince kiraya verilen yerlerde istihdam edilemezler.

Kaynak: 09.02.2012 Tarihli Okul-Aile Birliği yönetmeliği 20/4.5.8.ve 11.Maddeleri 

Kantin işletmeciği meslek dalı 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamına alındığından başvuru ve işlemlerde yaş,çalışma ve işyeri sahibi olmak gibi durumların hesap ve kabulünde mesleğin çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alındığı 1 Mart 2006 tarihi esas alınacaktır.
Meslek ve Teknik Eğitim Yönetmeliği Sınav komisyonu başlıklı “Madde 113- Kurumlarda sınav işlerini yürütmek amacıyla; b) Çıraklık eğitiminde müdürün başkanlığında; 1) İki meslek dersleri öğretmeni ile ustalık yeterliğine sahip meslek odalarından ikişer, sanayi veya ticaret odalarından birer temsilciden, kalfalık ve ustalık sınav komisyonları, “ hükümlerine havidir. Bu bağlamda Ankara Metropole bağlı Mesleki eğitim merkezlerinin odamızla ortak hareket etmesi ve sınavlara komisyon üyesi talep etmeleri zorunludur.
Ustalık Belgesi almak isteyen kişilerin en yakın Mesleki Eğitim Merkezine Başvurmalarını ve bilgi almalarını tavsiye ederiz.
Odamız Asil Üyelerinin Ustalık Belgesi iş ve işlemleri Başkanlığımız tarafından yürütülmekte ve bu hizmet sadece üyelerimize verilmektedir.

3308 SAYILI MESLEKİ EĞİTİM KANUNU
DÖRDÜNCÜ KISIM
Ustalık

Ustalık eğitimi
Madde 27 – Kalfalık yeterliğini kazanmış olanların mesleki yönden gelişmelerini ve bağımsız işyeri açabilmelerini temin için gerekli yeterlikleri kazandırmak gayesiyle Bakanlıkça ustalık eğitimi kursları düzenlenir.
Bu kursların kapsam ve süreleri Mesleki Eğitim Kurulunun görüşü alınarak Bakanlıkça tespit edilir.
Kurslar çalışma saatleri dışında açılır.

Ustalık sınavı
Madde 28 – a) Ustalık sınavı, adayın, kendi mesleğinde usta olarak çalışabilmesi için gerekli bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını mal ve hizmet üretiminde iş hayatınca kabul edilebilir standartlara göre bağımsız olarak uygulayıp uygulayamadığını ölçmek amacı ile düzenlenir.
Sınavın esas ve usulleri yönetmelikle düzenlenir.
b) (Değişik : 29/06/2001 – 4702 K/16 md.) Kalfaların, ustalık sınavlarına girebilmesi için mesleklerin özelliğine göre Bakanlıkça belirlenecek süre kadar çalışmış ve ustalık eğitimi kurslarını başarı ile tamamlamış olmaları gerekir.
c) Kalfalık yeterliğini kazanmış olup mesleklerinde en az beş yıl çalışmış olanlar ustalık sınavlarına doğrudan katılabilirler.
Bu sınavları başarı ile tamamlayanlara ustalık belgesi verilir. Ustalık belgesi bulunmayanlar usta unvanı ile çalışamaz ve çalıştırılamazlar.

Meslek lisesi mezunları için ustalık
Madde 29 – (Değişik : 29/06/2001 – 4702 K/17 md.) En az üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından veya mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarından mezun olanlar, Bakanlıkça düzenlenen ustalık eğitimi kurslarına katılabilecekleri gibi doğrudan da ustalık sınavlarına girebilir.
Bu kursların kapsam ve süreleri ile sınavların esas ve usulleri Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Ustalık unvanının kullanılmadığı mesleklerde çalışanlara, ustalık belgesinin hak, yetki ve sorumluluklarını taşıyan belge aynı esaslara göre verilir.
Mesleki ve teknik orta öğretim kurumu veya mesleki ve teknik eğitim merkezi mezunlarından alanlarında Bakanlığa bağlı iki yıllık bir yaygın eğitim kurumundan belge alanlara doğrudan ustalık belgesi verilir.

İşyeri açma
Madde 30 – (Değişik : 29/06/2001 4702 K/18 md.) Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilir.
Bu kanun kapsamına alınan il ve mesleklerde; belediyeler ve işyeri açma izin vermeye yetkili diğer kurum ve kuruluşlar işyeri açacaklardan, meslek odaları ise işyeri sahibi olarak üye kaydını yaptıracaklardan, ustalık belgesi istemek zorundadır.
Bu işyerlerinde alanında mesleki eğitim almış olanlar istihdam edilir. İstihdam edilenlerin almaları gereken eğitimin seviyesi, türü ile halen çalışanların durumu Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
İşyeri sahipleri veya o işyerinde çalışan ustalık belgesi sahipleri, ustalık belgelerini işyerlerine asar.
Ustalık belgesi sahibi olanlar bu haklarını 18 yaşını tamamlayana kadar kullanamaz.
Teknik lise mezunları veya mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının dört yıllık eğitim programlarından mezun olanlara ustalık belgesi yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız İşyeri Açma Belgesi verilir.

Kaynak : 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, Meslek ve Teknik Eğitim Yönetmeliği,

Bursa da lisanslı bir kantin işletmecisi olmak ister misiniz?